Betlehemezés

2013.12.12 20:01

 

Betlehemezés  

A karácsony, Jézus születése a kereszténység második legnagyobb ünnepe. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik és vízkeresztig (január 6.) tart. Advent az egyházi év kezdete, a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka, a Szent András napját (november 30.) követő vasárnap előestéjével kezdődik.

A betlehemezés a legismertebb és legelterjedtebb karácsonyi népszokás, melyben két hagyománykör ötvöződik: részint a kereszténység előtti pogány és antik gyökerű képzetek, részint az ünnep keresztény jellegéből fakadó szokások keverednek. Az ünnepnek már régóta része, ez a dramatikus játék, amely Jézus születésének fontosabb eseményeit mutatja be a Biblia alapján. Eredetileg a templomokban vagy azok előtt adtak elő a 11. századtól kezdve, idővel azonban elszakadt a templomoktól és népszokásként élt tovább. Az egész Kárpát-medencében ismerik. Legrégibb betlehemes játékaink a 17. századtól maradtak fönn.

A betlehemezők házilag készített, jászol vagy templom alakú betlehemet hordoznak magukkal. A paraszti betlehemezés középpontjában a betlehemi pásztorok párbeszédes, énekes játéka áll. A szereplők ma is eljátsszák a Jézus születéséről szóló bibliai történetet, átadják ajándékaikat, jókívánságaikat, majd a háziak megvendégelik őket.  Főbb jelenetei a következők lehetnek: a betlehemezés kezdődhet a szálláskereséssel: József és Mária szállást keresnek, de a király, gazdag ember, kovács stb. nem ad szállást s az istállóba utasítja őket. A játék bemutathatja a keményszívűség büntetését is. A következő jelenetben az angyal költögeti a mezőn alvó betlehemi pásztorokat s az újszülött Jézushoz küldi őket. A pásztorok elmennek az újszülötthöz s ajándékokat adnak át neki. A betlehemezés főszereplője a süket öreg pásztor, akinek tréfás félreértései a humor bő forrását képezik. A pásztorok félreértik az angyal latin szavát; tudatlanok, de jószívűek és csekély javaikból szívesen adakoznak. Táncolnak, furulyáznak, énekelnek is. A betlehemezést adománykérő formulák zárják be.

Rácalmási betlehemes misztériumjátékunk e régi hagyományt éleszti fel immár harmadik éve. A műsor a különböző tájegységeink betlehemeseinek egyfajta szintézisét mutatja, az ünnepkörről mai gondolatokat megfogalmazó dalokkal kísérve, Kereki Rita szerkesztésében.

A betlehemezők fellépései:

december 14. 18h Jankovics Kúria –a „Rácalmásiak Karácsonya” rendezvényen;

december 21. 18h Dunaújváros Dózsa mozi előtti téren;

december 22. a Szentmise(10h) után a római katolikus templom előtt ~10:50h-kor;

december 22. a Kulcsi Faluház előtt, a helyi  Karácsonyi ünnepségeken 16h-tól;

december 22. 17:30h Rácalmás Deák tér.

Ezúton köszönjük meg a kúria, a művelődési ház és a Hársfa étterem segítségét.

Blau Sándor