Cserkésztörténelem

2014.04.05 22:26

1. Cserkésztörténelem

 

A fiúk királya

 

1857. február 22-én Londonban született lord Robert Stephenson Smyth Baden-Powell of Gilwell altábornagy - népszerű cserkésznevén Bi-Pi (angolul a ,B.P.” monogram ejtése: „bi-pi”) - a cserkészet megalapítója.

 

A legendás hadvezér és felfedező, a pedagógia tudományának egyik úttörője nagy és kiterjedt családban született. Apja, Peter Baden-Powell a teológia professzora volt Oxfordban, édesanyja Nelson admirális közeli rokona. Nagybátyja Gibraltár katonai parancsnokaként szolgált, keresztapja Stephenson, a gőzmozdony feltalálójának fia. A családi ház gyakori vendége volt Thackeray a neves szatirikus, Dickens, akit kortársai „Anglia élő lelki lelkiismereteként” emlegettek, a „Twist Olivér” és a „Karácsonyi ének” írója, valamint Ruskin a jeles esztéta. Korán árvaságra jutott. Édesapja halála után nagyon szerény anyagi körülmények között ugyan, de nagyon szép gyermekkort élt meg.

 

Bi-Pi első tanítónője édesanyja volt, majd a Rose Hill iskolába járt Turnbridge Wellsben, ahonnan 1870-ben ösztöndíjat nyert a híres Charterhouse iskolába. Amikor oda beiratkozott, az iskola Londonban volt, de később vidékre, Godalmingbe költözött. Bi-Pi életére nagy hatással volt, hogy a természet közelében élhetett.

 

Mindig nagyon szeretett új képességekre szert tenni. Zongorázott és hegedült. Színészkedett és néha bohócot alakított. Már a Charterhouse-ban kezdett érdeklődni a cserkészés és az erdei élet iránt. Nyulakat fogott a bozótban, főzött, ügyelve, hogy a füst el ne árulja búvóhelyét, fejszével fát vágott, madarakkal és állatokkal barátkozott. „Hányszor megmásztam a fákat (és megdermedtem) ott fönt, ha taláros tanárok mentek el alattam.” - írta később.

A szünidők sem mentek kárba. Bátyjaival együtt mindig kalandokat keresett. Egy szünetben csónakon körüljárták Dél-Angliát. Egy másik alkalommal kenuval fölmentek a Temze forrásáig. A viktoriánus Angliában a fiatalok nemigen vállalkoztak ilyesmire. Az itt tanultaknak későbbi életében nagy hasznát vette. Az iskolában Bi-Pi nem szerzett kiváló osztályzatokat, amint ez bizonyítványaiból is kiderül.

 

Egy beírás: ,„matematika - Láthatóan abbahagyta a tanulást. Francia - Jó eredményt érhetne el, de ellustult, alszik az iskolában.” 1876-ban, a középiskola után először Oxfordba jelentkezett, de nem vették föl. Pár héttel később azonban a sandhurst-i katonai akadémián második lett a több mint száz jelentkező közül. Így elkerülte a kiképzést és alhadnagyi rangban rögtön a 13-as huszárokhoz került, akik akkor Indiában állomásoztak.

 

Indiában a „londoni zöldfülű” rögtön kitűnt néhány adottságával. Gyorsan elsajátította a katonai tudományokat. Remekül tájékozódott a terepen, kitűnő térképeket rajzolt, gyorsan „barátkozott” és színészi képességeinek köszönhetően jó szolgálatot tett a felderítőknek. Emberei rajongtak érte, kiképzőként a legjobbak közé tartozott. Módszere annak idején szokatlan volt: kis csoportok működtek egy vezető irányításával. Aki jó munkát végzett, külön elismerést kapott. Kitüntetésként Bi-Pi a térképeken az északi irányt mutató jelhez (ill. az iránytű északi irányát mutató karjához) hasonló jelvényt adott, amely nagyon hasonlított a mai cserkészjelvényhez. Később Dél-Afrikában, Máltán és Írországban teljesített szolgálatot a legkülönbözőbb beosztásokban, de főként, mint kém és felderítő. Döntő szerepet játszott a forrongó néger törzsek elleni sikeres expedíciókban, többek között a Matebele háborúban, de ő fogta el a híres Prempeh királyt is. Hírnevét öregbítette a tény, hogy győzelmeit minimális vérontás árán érte el. Élményeiről készült rajzai és írásai eleinte újságokban jelentek meg, később pedig könyveket is írt (The Adventures of a Spy, The Downfall of Prempeh, The Matabele Campaign).

 

A világhír akkor kapta szárnyra, amikor 1899-ben a dél-afrikai holland telepesek, a búrok elleni háborúban Mafeking város megvédésével bízták meg. A búr telepesek minden harcászati szabályt felrúgó hadviselése zavarba ejtette a brit hadvezetést. 1899 decemberében, a „fekete héten” például a búrok szétvertek egy 8000 fős oszlopot, amely Kimberley felmentésére igyekezett, másnap Fokföldön hagytak helyben egy 4000 emberrel felvonuló különítményt. A legnagyobb csapást Buller tábornok 20 000 fős seregteste szenvedte el Colensonnál. Eközben a „búr népszokásként” működő kommandók – a fogalmat ekkor ismeri meg a világ! - állandóan szaggatták az angol utánpótlási vonalakat, és pokollá tették a gyarmatiak mindennapjait. Mafekinget október 14-én zárták körül a búrok és 217 napig ostromolták. Baden-Powell meglehetősen nehéz helyzetben vezette a védelmet. Az egyre súlyosbodó élelmiszerhiány mellett a lőszer is fogytán volt, ráadásul kevés volt a fegyverbíró férfi is. Így a városparancsnok nem tehetett mást, segédszolgálatra tizenéves fiúkat állított be. Bi-Pi-re mély benyomást tett a lőszerhordással, élelmiszerszállítással, hírvitellel, sebesültek ápolásával megbízott fiúk ügyessége és találékonysága. Erről később így írt: „Ez a tapasztalat arra tanított, hogy ha a fiúk kiképzése alkalmazkodik természetükhöz, igen gyorsan tanulnak, továbbá, hogy a fiúk – feltéve, hogy megbízást kapnak – lényegesen nagyobb feladatokat képesek elvégezni, mint azt az ember gondolná.”

 

A várost végül is legendába illő küzdelem után a védők megtartották. Mafeking sikeres védelmének híre – a sorozatos kudarcok mellett – egész Angliát leírhatatlan lelkesedésre indította. Ennek mértékéről sokat elárul a tény, hogy az ünneplést Churchill csak az I. világháború megnyerését követő diadalmenethez tudta hasonlítani. Így Baden-Powell nem csak nemzeti hősként, de mindenki kedvenceként tért haza 1900-ban.

 

Beszélt találkozókon és gyűléseken; a Boy's brigade nevű mozgalom egyik találkozóján annak alapítója, Sir William Smith-szel beszélgetve új módszereket javasolt a fiatalok nevelésében. Javasolta, hogy a katonai kiképzés helyett az erdőjárás kerüljön a program központjába. Smith kapott az ötleten és felkérte az újdonsült tábornokot, hogy dolgozzon ki egy használható munkatervet a fiúk számára.

 

A kérés váratlanul érte Bi-Pit. Mégsem hátrált meg. Meglepetten tapasztalta, hogy a kiképzéshez írott és 1899-ben megjelent kézikönyve (Aids to Scouting – Segédkönyv a felderítéshez) Mafeking ostromának köszönhetően eljutott a nagyközönséghez és ifjúsági vezetők és tanítók országszerte használják a megfigyelés és az erdei élet oktatására. Nekiült hát és átdolgozta művét kifejezetten a kamaszfiúk használatára. 1907-ben kísérleti tábort rendezett a Brownsea-szigeten, hogy kipróbálja ötleteit. Huszonkét fiút szedett össze, egyeseket exkluzív magániskolákból, másokat munkáscsaládokból és táborozni vitte őket. Ez a tábor mára már legendává vált. Az elkészült könyv, a Scouting for Boys (Cserkészet fiúknak) 1908. január és március között jelent meg kéthetenként, hat darab négypenny-s füzetben. A könyvet elkapkodták. Még abban az évben öt további kiadást ért meg. A fiúk spontán cserkészőrsökbe szerveződtek, hogy kipróbálják. Amit ő a meglévő szervezetek segédanyagának szánt, egy új és hamarosan világszerte elterjedt mozgalommá vált.

 

Bi-Pi nagy megértése a fiúk iránt alapjaiban ragadta meg Anglia és a világ ifjúságát. A „scouting”, - azaz ahogy akkoriban Králik tanár úr magyarra fordította - a cserkészet gyorsan elterjedt a Brit Birodalomban és világszerte, végül gyakorlatilag a világ minden országába eljutott. (Noha később a totalitárius államok betiltották, mivel a cserkészet alapvetően demokratikus és önkéntes.) Cserkészvezető lett az egykori ellenfélből, Prempeh királyból és cserkész II. Miklós cár fiából, a tragikus sorsú cárevicsből is.  A Scouting for Boys több mint 35 nyelven jelent meg. Bi-Pi hamarosan központot rendezett be, hogy a beözönlő kérdésekre válaszolni tudjon.

 

1910-ben, 53 éves korában VII. Edward király tanácsára nyugalomba vonult a katonaságtól, mert a király úgy vélte, hogy a cserkészmozgalomban eredményesebb munkát tud végezni hazája számára. Így minden lelkesedését és energiáját a cserkészet fejlesztésére fordította. Beutazta az egész világot; mindenhová elment, ahol leginkább szükség volt arra, hogy buzdítsa a fejlődést és megadja azt az ösztönzést, amelyet csak ő adhatott. (Magyarországon kétszer: 1928-ban és 1933-ban járt.) 1912-ben feleségül vette Olave St. Clair Soames-t, aki állandó segítője lett és társa minden munkájában. Hamarosan Ewhurst-be, egy sussex-i faluba költöztek, egy dombtetőn álló házba, amelyet Pax Hillnek (békedomb) neveztek el. Három gyerekük volt, Peter, Heather és Betty. Olave, Lady Baden-Powell 1930-tól mint a világ főcserkészlánya vált ismertté. (Bi-Pi és Olave közös születésnapja, február 22. a Thinking Day, az „emlékezés napja”.)

 

Az első nemzetközi cserkészjamboree Londonban volt 1920-ban, amelyen azonban az első világháborúban vesztes hatalmak cserkészei az angol hatósági rendszabályok miatt nem vehettek részt (így Magyarország cserkészei sem…). A záróünnepségen Bi-Pi-t egyhangúlag megválasztották a világ főcserkészének (World Chief Scout). Az ezt követő nemzetközi összejövetelek, cserkészeké és vezetőké egyaránt, megmutatták, hogy ez nem tiszteletbeli cím volt, valóban mindnyájan vezetőjüknek tekintették. Az érkezését jelző kiáltások, és a mély csend, amikor kezét fölemelte, kétségkívül bizonyították, hogy a világ minden országában rabul ejtette követői szívét és képzeletét. Bi-Pi kezdetben félt az intézményesüléstől. „Ha nem lesztek elég óvatosak, mozgalommá válik az elgondolás, és ha továbbra sem vigyáztok, szervezet is válhat belőle. És ha lesz egy szervezet, akkor mindennek vége.” Ezegyszer azonban nagyot tévedett. A Cserkészek Világszövetsége (World Organization of Scout Movement, WOSM) ma a világ legnagyobb ifjúsági szervezete. A második világjamboree Dániában volt 1924-ben, a harmadik pedig az Arrowe Parkban (Birkenhead, Anglia) 1929-ben. Itt jelentette be a walesi herceg, hogy a király Bi-Pi-nek főnemesi rangot adományozott.

 

A cserkészek nagy örömmel vették tudomásul, hogy a Lord Baden-Powell of Gilwell címet kapta arról a nemzetközi vezetőképző központról, amelyet Bi-Pi létesített a London mellett Gilwell-parkban, amelynek területét W. F. de Bois MacLaren angol cserkésztiszt adományozta 1919-ben a brit cserkészeknek vezetőképzés céljára. Az itt tartott vezetőképző táborok tapasztalatai alapján írta Bi-Pi Aids to Scoutmastership (A cserkészvezető) című könyvét.

 

Közben a cserkészet eszméje újabb területeket és korosztályokat is elért. Már 1909. szeptember 4-én a londoni Crystal Palace-ban rendezett cserkésztalálkozón a 11 ezer fiúcserkész mellett néhány lány is megjelent, akik magukat ,girl scout”-nak nevezték. A következő évben Bi-Pi úgy határozott, hogy külön mozgalmat indít számukra. A lánycserkészeknek a ,girl guide” nevet adta, majd 1918-ban már a tapasztalatok nyomán adhatta ki számukra Girl Guiding (Lánycserkészet) című könyvét. E mellé felesége írt vezetői könyvet Training Girls as Guides címmel (1919).

 

A lánymozgalom első csúcsszervét, a Nemzetközi Tanácsot (International Council) 1919-ben alakították meg. A lányok kezdetben általában a fiúszövetségek keretében működtek, majd önállósodtak. 1928-ban Parádon tartották első világkonferenciájukat, amelyen létrehozták nemzetközi szövetségüket. (World Assocation of Girl Guides and Girl Scouts, WAGGGS). Bi-Pi bátyja, Warrington 1912-ben megírta a tengeri cserkészet (sea scouting) és a fiúk számára alkalmas tengerésztudomány kézikönyvét, ő maga pedig 1916-ban a kisfiúk számára írt cserkészkönyvet The Cub Scouts's Handbook (Farkaskölykök könyve) címmel, amely Rudyard Kipling regényét, A dzsungel könyvét választotta keretmeséül. Amikor pedig az első cserkészek korosztálya kezdett felnőtté válni, számukra írta 1922-ben a Rovering to Success (A boldogulás ösvényein) című könyvét, amelynek bölcs tanácsai és filozófiája a rovercserkészet vezérfonalává vált.

 

A cserkészet nem volt Bi-Pi egyetlen érdeklődési területe. Érdekelte a színészet, a halászat, a lovaspóló és a vadászat is. (Első könyvét a vaddisznóvadászatról írta Pig-sticking or Hog-hunting címmel.) Kitűnő művész volt, sok rajzot és vízfestményt készített, de foglalkozott szobrászattal és amatőr filmezéssel is. Nem kevesebb, mint 32 könyvet írt. Tiszteletbeli doktorrá avatta hat egyetem (köztük Oxford is, ahová annak idején nem vették föl), 28 külföldi rendjelet és 19 külföldi cserkészkitüntetést adományoztak neki.

 

1938-ban megromlott egészségi állapotára való tekintettel visszatért Afrikába, amely oly közel állt szívéhez hosszú éveken át. Félig visszavonultan élt Nyeriben, Kenyában a Kenya-hegy tövében épült kis kunyhóban. Itt is nehezen tudta megfékezni energiáját, tovább írt és rajzolt. 1941. január 8-án halt meg. Egyszerű sírban temették el Nyeriben. Sírfelirata: „Robert Baden-Powell, a világ főcserkésze”, fölötte a fiú- és a lánycserkészjelvény. Lady Olave Baden-Powell folytatta művét, világszerte segítve a cserkészek munkáját egészen 1977-ben bekövetkezett haláláig. Férje mellé temették Kenyában.

 

Végezetül álljon itt búcsúlevele, amelyben cserkészeitől búcsúzott:

 

Kedves cserkészek!

Ha valaha láttátok már a Peter Pan című filmet, emlékeztek, hogyan mondta el a főkalóz búcsúbeszédét minden alkalommal, attól tartva, hogy amikor eljön a halál órája, nem lesz már ideje a búcsúra. Így áll a helyzet velem is, és - bár nem haldoklom - most én is búcsúüzenetemet akarom elküldeni nektek.

Emlékezzetek arra, hogy ez az utolsó üzenet, amelyet tőlem valaha kaptok, véssétek hát jól emlékezetetekbe.

Nagyon boldog életem volt és azt akarom, hogy a tiétek is az legyen.

Hiszem, hogy Isten azért teremtett bennünket ebbe a szép világba, hogy boldogok legyünk és élvezzük az életet. Csakhogy a boldogság nem a gazdagságból ered, nem a sikeres karrierből és nem saját vágyaink kielégítéséből. A boldogsághoz vezető út ott kezdődik, hogy fiú korotokban egészségessé és kitartóvá fejlesszétek magatokat, hogy felnőttként hasznosak lehessetek, és élvezni tudjátok az életet.

A természet ismeret megmutatja számotokra, hogy mennyi teljes szépségű és különleges dologgal látta el Isten boldogításunkra a földet. Legyetek elégedettek azzal, amit kaptatok és használjátok föl a lehető legjobban. Nézzétek a dolgok derűs oldalát, ne az borúsat. Ám az igazi boldogságot csak a másoknak nyújtott boldogság által érhetitek el. Igyekezzetek ezt a világot egy kicsit jobb állapotban magatok mögött hagyni, mint ahogy találtátok: úgy amikor eljön halálotok órája, boldogan halhattok meg abban a tudatban, hogy nem vesztegettétek el az időtöket, megtettétek, amit tőletek telt.

Legyetek készen a boldog életre és a boldog halálra. Ragaszkodjatok mindig a fogadalmatokhoz - akkor is, ha már nem vagytok gyerekek. Isten segítsen ebben benneteket.

Barátotok:
Robert Baden-Powell

 

Példaképeink, elődeink

(A teljesség igénye nélkül.)

 

Magyar cserkészvezetők

 

Bárdos Lajos

(1899-1986) Zenepedagógus, karnagy, főiskolai tanár, zeneszerző, a magyar kórusmozgalom nagymestere. Megszervezi az „Éneklő ifjúság” mozgalmat és a „Magyar Kórus” folyóiratot. A 7. sz. cserkészcsapat parancsnok-helyettese, a Magyar Cserkészszövetség karnagya volt, szerkesztette a Magyar Cserkész Daloskönyvet és a 101 Magyar Népdal című daloskönyvet.

 

Bodnár Gábor

(1920-1996) A Külföldi Magyar Cserkészszövetség megálmodója, megvalósítója és félévszázadon át gondos vezetője. 1935-től cserkész, Hárshegyen lett cserkésztiszt. 1942-től az Országos Cserkésztanács tagja. A vesztett háború után elkötelezte magát a magyarság szolgálatára. Először a KMCSSZ vezetőtisztje, 1961-től ügyvezető elnöke, végül főtitkára lett.

 

Karácsony Sándor

(1891-1952) Tanár, pedagógiai professzor, tudós, cserkésztiszt, 1945-től a Magyar Cserkészszövetség tiszteletbeli elnöke, a 1946-1948 között a Magyar Cserkészfiúk Szövetsége elnöke lett. Számos cserkész könyvet, tanulmányt írt, a cserkészet elvi és gyakorlati tudnivalóiról, illetve nevelési kérdéseiről.

 

Lindenmeyer Antónia

(?-1976) „Tóni néni” a Magyar Cserkészleány Szövetség megszervezője és első elnöke, az 1939-ben Gödöllőn megrendezett Pax-Ting főszervezője, a Cserkészlányok Lapja elindítója és főszerkesztője volt. Egész életét a tanítás és főleg a cserkészet töltötte ki.

 

Márton Lajos

(1891-1953) Festőművész, restaurátor, templomfestő, grafikus, bélyegek és plakátok művészi rajzolója volt. A cserkészek közkedvelt „Mártonkája” korának egyik legismertebb magyar cserkésze volt a világon. Tanítványával, Kékesi Lászlóval együtt festették pl. az 1938-as Szent Jobbot vivő „Aranyvonat” teljes dekorációját.

 

Molnár Róza

(1903-1996) Iparművész-tanár. 1913-tól cserkész Miskolcon. 1923-ban megtervezte a magyar leánycserkészet új jelvényét, ill. új egyenruháját, beleértve a nyári és tábori egyenruhát is. 1924-ben tagja a londoni Világkonferencián részt vevő háromtagú magyar küldöttségnek. Jelen volt az 1928-as Cserkészleány Világgyűlésen, cserkészlapokat tervezett, s más grafikai munkákat is végzett. A leánycserkészet munkáját az újjáalakulás után is segítette.

 

Dr. Némethy György

(1934-1994) Professzor, tudós, cserkésztiszt. Számos cserkész és tudományos kitüntetés tulajdonosa volt. A magyar cserkészetbe 1953-ban kapcsolódott be. 27 évesen a KMCSSZ vezető tisztje. 1960-ban kidolgozza a kidolgozza a külföldi magyar cserkészet vezetőképző rendszerét. Cserkészkönyvek szerkesztője. 1973-től haláláig a KMCSSZ elnöke.

 

Dr. Sík Sándor

(1889-1963) A magyar cserkészpedagógia megteremtője, neves cserkészvezető, költő, egyetemi tanár, piarista rendfőnök, a Magyar Tudományos Akadémia tagja volt. Az 1926-os Megyeri Nagytábor parancsnoka, a gödöllői Jamboree parancsnok-helyettese. 1945 után az egyetlen vallásos irodalmi folyóirat, a Vigília főszerkesztője.

 

Sztrilich Pál

(1900-1960) A piaristáknál kezdi a cserkészetet, majd az első világháború alatt őrsvezetőként vezeti csapatát. A mindenki szeretett „Polcsi bá-ja” számos önként vállalt megbízása közül a Hárshegyi Cserkészpark parancsnoka, a HÖK megszervezője, az őrsvezetőképzés fő irányítója, Jamboree-csapat kiképzője, vízicserkész vezető, a magyar síelés elterjesztője, 24 cserkészkönyv írója, 1934-1941 között a Magyar Cserkész főszerkesztője.

 

Gr. Teleki Pál

(1879-1941) Miniszterelnök, földrajztudós, térképész, a Szociográfiai és Államtudományi Intézet, majd a Táj- és Népkutató Intézet életrehívója és vezetője, egyetemi tanár, az első magyar főcserkész, majd örökös tiszteletbeli főcserkész volt. Nemzetközileg elismert cserkészvezetőként 1929-től a világcserkészet kilenctagú nemzetközi bizottságának tagja, a nagysikerű 1933-as gödöllői Jamboree parancsnoka.

 

 

2. Cserkészcsapat

 

A cserkészcsapatokban folyik a cserkészmunka. Valószinűleg Te is az egyik csapat tagja vagy. Van nevetek, történelmetek, rendszeresen különféle rendezvényeket szerveztek. De nézzük csak meg ezt részletesebben is!

 

Csapatnév

 

A csapatokat általában példaadó híres emberekről nevezzük el. A név megválasztásának több oka lehet. Élhettek abban a helységben vagy környezetben, ahol a csapat van, tehettek érte valamilyen jeles dolgot, de lehet, hogy a névadóra valamilyen tulajdonsága miatt figyeltek fel a csapat alapítói, és példa gyanánt kívánták őt elétek állítani.

 

Vajon te tudod, ki volt csapatod névadója? Ismerkedj meg életével, gondolkozz el azon, vajon miben lehet ő a te személyes példaképed.

 

A cserkészszövetségek a könnyebb ügyvitel érdekében csapataikat számmal látják el. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetségben ez azt a sorrendet tükrözi, hogy hányadiknak tett csapatotok fogadalmat. A csapatszámot minden cserkész ott viseli ingjének jobb ujján, sapkáján.  A csapatbélyegzőn is ott van a csapatotok száma, neve és székhelye. A csapat teljes megnevezése a számból és a névből áll! Szokás még a székhelyetek nevét is hozzátenni. Pl. 23. sz. Arany János cserkészcsapat – Nagymegyer. Hogy is van pontosan a Ti csapatnevetek?

 

Jó, ha tudod: Ha megnézed a Szövetség csapatlistáját, bizonyára feltűnik, hogy sok szám ki van hagyva. Ezek a csapatok időközben felfüggesztették tevékenységüket vagy megszűntek.

 

Csapat további ismertetőjegyei

 

Csapatodnak bizonyára van saját indulója, csatakiáltása is. Mind az induló, mind a csatakiáltás a csapat közös szellemét fejezik ki, ezért gondosan, szeretettel tanuld meg azokat. Csapatod nevesebb eseményeit a csapat munkatervéből ismerheted meg. Ezt a központi rendezvényekhez igazodva készíti el csapatparancsnokod vagy a megbízottja. Általában egy cserkészév várható eseményeit tartalmazza. Mik is lehetnek ezek? Toborzás, cserkésznap, tanyázások, táborozások, portyák, kirándulások, a csapat  és nemzetünk ünnepein való részvétel, métázás, számháború, stb.

 

Jó, ha tudod: A csapat legkisebb egységéről, az őrsről a könyv nyolcadik fejezetében olvashatsz majd.

 

A csapatod egy nagy közösség. A közösségben mindig bizalommal fordulhatsz idősebb cserkésztestvéreidhez. Fontos, hogy ismerd őrsvezetődet, rajparancsnokodat, csapatparancsnokodat, sőt, csapatod felnőtt tagjait is, s tudd, hogy a csapatban mi a feladatuk. Tudd meg foglalkozásukat, elérhetőségeiket is, soha nem tudhatod, mikor lesz rá szükséged!

 

Csapattörténet

 

Csapatod történetét egyrészt a csapatkrónikából, őrsi naplókból, újságcikkekből ismerheted meg, de van egy sokkal érdekesebb és könnyebb módja is. Keresd fel csapatod régi tagjait! Hidd el sok érdekes és új dolgot fogsz megtudni, sokszor olyat, ami csak a szájhagyomány útján terjed. Szerintem jól fogsz szórakozni a történeteiken. A fontosabb csapattörténeti adatok: a csapat keletkezése, alakulása, első szervezői, csapatparancsnokok, kiválóbb vezetők neve, a csapat táborozásai, a kitüntetett cserkészek, a csapat névadója, ill. életútjának fontosabb állomásai, tettei.

 

A cserkészet nemzetközi lehetőségei

 

Magyar cserkész vagy. Két fontos dolog. Cserkész, aki magyar. Mit is jelent ez a cserkészet szempontjából?

 

Cserkészként egy nagy családba tartozol. Alig van olyan rész Földünkön, ahol nem találkozhatsz cserkészekkel. Különböző népcsoportokhoz tartoznak, de mind ugyanazokat az elveket vallják magukénak, testvérekként tekintenek egymásra. A cserkészmozgalom Földünk második legnagyobb szervezete. Csak az ENSZ előzi meg. Félelmetes, igaz? S mégis igaz. Fogadalmaddal te is beléptél ebbe a népes családba.

Szerte a világban olyan cserkészekkel is találkozol, akik ott, szülőföldükön magyarként élnek és cserkészkednek. Elég körbenézned a Kárpát-medencében, de most tekints ki a nyugati szórványba is. Négy világrészen vannak szétszórva a magyar cserkészek. Mind a Te cserkésztestvéred!

 

Jó, ha tudod: A világon hét olyan ország van jelenleg, amelyben nincs cserkészet (be van tiltva: Afganisztán, Kuba, Laosz, Kínai Népköztáraság – bár Hong-Kongban megmaradhatott, Koreai Népköztársaság, Mianmar; nincs: Andorra). Jelenleg a két legnagyobb világszövetségben kb. 40 millió cserkész van, mely azt jelenti, hogy a világ lakosságának több mint fél százaléka a cserkészmozgalom aktív tagja.

 

Az pedig, hogy világ cserkésztestvériségéről beszélünk, nem csak üres szavak! Épp ellenkezőleg, ez egy meghívás arra, hogy megismerd a világ fiataljait, akik a Föld távoli pontjain élnek. Ismerd meg életüket, kultúrájukat, utazz és bővítsd ismereteidet. A világcserkészet sokszínű. Egyes országok cserkészete az eltérő hagyományok, különböző társadalmi háttér és egyéb tényezők miatt sokban különbözhet a miénktől; sőt, ugyanazon ország két cserkészszövetsége is eltérő módon működhet. Kölcsönösen sokat tanulhatunk egymástól. Szívd magadba az ő tudásukat, s azt feldolgozva építsd be a saját cserkészetünkbe. Természetesen te is vidd el értékeinket, mutasd meg és tanítsd meg, hogy minket is megismerjenek, tudják felhasználni ötleteinket is.

 

Fontos, hogy megértsd, ez nem csak arról szól, hogy minél több helyet bejárj, hogy minél több fényképet készíts a világ tájairól. Cserkészként nekünk a népek közötti egyetértést, együttműködést is elő kell segítenünk. Máris hallom méltatlankodásodat: „Nekünk? Majd pont rajtunk múlik…” Igen is, rajtunk múlik! Gondold csak meg, mennyi gond és konfliktus van abból, hogy az emberek nem ismerik egymást, hogy nem tolerálják egymás hagyományait, szokásait. Ha saját magad megismered azt, hogy a kultúrák különbözősége nem rossz, sőt gazdagítja ismereteinket, környezetedben épp Te leszel a legnagyobb szószólója az egyetértésnek, a közös életnek. Így elérhetjük azt, amiről alapítónk, lord Baden-Powell is írt, a cserkészet lesz a legnagyobb békeszervezet.

 

A most következő részből megismerheted a cserkészet nemzetközi szerveit, s azt, hogy jelenleg milyen lehetőségeid vannak felvidéki magyar cserkészként bekapcsolódni a nemzetközi cserkészéletbe. A SZMCS-ben a külügyi vezető az, aki koordinálja a Szövetség hivatalos ügyeit a Szövetségen kívüli ügyekben. Kapcsolatot tart a külföldi szövetségekkel, a nemzetközi szervezetekkel. Segít a hozzánk érkező külföldieknek segítségkérésük alapján. Ebben a munkájában nagy segítségére van a Központi Iroda. A hatékony munka érdekében együtt kell működnie a Szövetség többi szervével, szervezetével is. Munkájával az ügyvezető elnöknek tartozik felelősséggel, félévente pedig írásban jelentést tesz az ügyvezető elnökön keresztül a Szövetségi Cserkésztanácsnak.

 

Jó tanács: Minden ügyedet, amely külföldi kapcsolatot érint, külföldi csapatról szól, okvetlenül jelentsd be a külügyi vezetőnek!

 

Magyar Cserkészszövetségek Fóruma (kezdetben Magyar Cserkészfórum) - MCSSZF

 

A fórum a világ minden táján élő magyar cserkészek közti összekötő kapocs. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség kezdeményezésére alakult meg 1991-ben, mi is alapító tagjai vagyunk. Célja, hogy a világ valláserkölcsi alapon álló Magyar Cserkészszövetségeit összehozza, koordinálja és magyar jellemnevelő cserkészet megvalósítására – közös összefogással – irányt mutasson. További célja, hogy a tagszövetségek, a hazai és a kisebbségi sorban működő magyar cserkészeket felkészítsék a felnőtt korú társadalmi szerepvállalásra. A cserkészek erre a feladatra elsősorban a helyi Magyar Cserkészszövetségben vállalt vezetői feladatok ellátásával, a cserkészmunka társadalmi támogatásának előmozdításával és továbbfejlesztésével, valamint az adott magyar társadalmi szolgálatok felvállalásával készülhetnek fel.

A MCSSZF ülésein az egyes Szövetségeket legfelsőbb vezetői, ill. azok megbízottai képviselik az előzőekben meghatározott célok elérése érdekében. Lehetőség szerint évente kétszer, tavasszal és ősszel a MCSSZF ülést tart. Az ülések egyike Vándorgyűlés, melynek célja a tagszövetségek munkájával és helyzetének jobb megismerése, a másik Közgyűlés, helyszíne általában Magyarország. Ugyanakkor a Szövetségek vezetői beszámolnak helyzetükről, eredményeikről és gondjaikról. A felmerülő kérdésekben ajánlásokat dolgoznak ki, amelyek csak a saját elnökségük jóváhagyásával válnak kötelezővé. A kisebbségben működő magyar cserkészelnökségek célul tűzték ki az adott országon belül élő nemzeti cserkészszövetségekkel az egymással való jó kapcsolat kialakítását. További cél a Cserkész Világszövetség, a WOSM tagság elnyerésének megszervezése. Mára már lehetővé vált a magyar igazolvánnyal rendelkező Kárpát-medencei cserkészek részére, hogy külföldi WOSM rendezvényeken a MCSSZ keretén belül vegyenek részt.

A MCSSZF szavazati joggal rendelkező tagszövetségei: Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, Külföldi Magyar Cserkészszövetség, Magyar Cserkészleány Szövetség, Magyar Cserkészszövetség, Romániai Magyar Cserkészszövetség, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Vajdasági Magyar Cserkészszövetség. Megfigyelő státusszal rendelkezik az országos lefedettségű Horvátországi Zrínyi Miklós Cserkészcsapat. Összesen kb. 25.000 tagja van.

 

Cserkész Világszövetség – WOSM

 

A WOSM (World Organization of Scout Movment) fogja össze a világ cserkészszövetségeit, felelős a Wood Badge (nemzetközi cserkésztisztképzés) képzésekért, tart fenn kapcsolatot más világszervekkel (ENSZ, UNESCO, stb.) és dönt a dzsemborik megrendezésének jogáról.

1920-ban ugyan az I. Világdzsemborin nem vehettek részt a vesztes hatalmak cserkészei, de egy vezetői konferenciát hívtak össze Londonban, ahová minden szövetséget meghívnak. Ekkor alakul meg a Cserkészvilágiroda. A világ szövetségeit fogta össze, és a közös ügyeket intézte (pl. a VK-t, hiszen ekkor még a tisztképzést csak a Gilwell Park tartott). Ez a világiroda a WOSM elődje, amely többszöri alakulásokkal jutott el erre a névre és helyre.

 

A WOSM jelvénye a mindannyiunk által ismert lila alapon látható fehér jelvény. Ennek jelentése a következő: A három ág a kötelességekre emlékeztetnek. A kis csillagok a törvényekre, illetve az egyik az igazságot, a másik a tudást jelképezi. A liliomot összefogó gyűrű a testvériséget jelképezi, ami mindannyiunkat összefog. Az összefonott kötél az egységet jelenti, amely bennünket összefon. Az egyszerű, de erős csomó jelenti az egyszerűségünket és hogy együtt erősek vagyunk. A lila szín a szolgálatot és a kötelességet szimbolizálja, a fehér a tisztaságot.

 

A WOSM-nak egy országból csak egy cserkész szervezet (ilyen volt Magyarországon a Magyar Cserkészet Tanácsa is 1992-ig) lehet a tagja. Legmagasabb fóruma a háromévente tartott világkonferencia, illetve közgyűlés; a közbülső időszakban a tizenkét tagú, választott Bizottság intézi a napi ügyeket, képviseli a cserkészetet. A WOSM állandó működését a Világiroda, illetve a regionális irodák főfoglalkozású alkalmazottai biztosítják.  A munka jelentős része a régiókban zajlik; ezek: Afrikai Régió, Arab Régió, Ázsia-Csendes-óceáni Régió, Eurázsiai Régió (a volt Szovjetunió), Európai Régió (Izraellel), Amerikai Régió. (A WAGGGS regionális felosztása ettől részben eltérő.) Az egyes régiók működése – közgyűlés, bizottság, iroda – hasonló a világszervezet felső szintjéhez. A WOSM létszáma kb. 30 millió.

 

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség megalakulása óta munkálkodik azon, hogy tagja lehessen a Cserkész Világszövetségnek. Idáig ez nem sikerült. A WOSM ma már nem támogatja az ún. cserkésztanácsok (ugyanazon országokban működő cserkészszövetségek közös csúcsszerve) felvételét. Így hiába sikerült hosszú évek után a Szlovák Cserkészszövetséggel 1999-ben egy együttműködési szerződést aláírnunk, ez mára már nem volt elég. Elképzelésük szerint a SZMCS beleolvadna a Szlovák Cserkészszövetségbe és annak egy önálló, autonóm része lenne. Ezt a Szövetségünk vezetősége és tagságának döntő többsége elutasítja. A MCSSZF segítségével is megpróbáltunk nemzetiségi alapon tagok lenni, a WOSM ezt is elutasította. Viszont azt megengedte, hogy a Magyarország által kiadott ún. Magyar Igazolvánnyal rendelkező cserkészeink részt vehessenek a WOSM rendezvényein a MCSSZ kontingensén belül. A Szlovák Cserkészszövetséggel is töretlen az együttműködés, ők is lehetőséget biztosítanak tagjainknak a részvételre az ő kereteiken belül, pl. a thaiföldi dzsemborin is így képviseltette magát a SZMCS.

 

Lánycserkész Világszövetség – WAGGGS

 

A WAGGGS (World Association of Guides and Girl Scouts) 1928-ban alakult Magyarországon, Parádon, amikor a cserkészetben a lányok már igencsak tevékenyen részt vettek. A lányszövetségek kiváltak a nemzeti szövetségekből, és külön élték életüket. A II. világháború után viszont a WOSM tagszövetségek vettek fel soraikba lányokat és a WAGGGS tagszövetségek sem zárkóztak el a fiúk felvételétől. Így a két világszövetség egymás mellett él, és viszonyuk a mai napig nem rendezett, bár a legújabb információk szerint tárgyalásokat folytatnak a közös munkáról, a két világszervezet egyesülése is felmerült. Egyes országok szövetségei mindkettőnek tagjai (pl. osztrákok, csehek), ahol a fiúk WOSM, a lányok WAGGGS jelvényt hordanak. A jelvény piros alapon mutat egy fodros levelű liliomot, hasonlóan ékesítve, mint a WOSM jelvény (csillagok, kötél, csomó). A WAGGGS létszáma kb. 10 millió.

 

Nemzetközi Cserkész Testvériség – ISGF

 

A két cserkész világszervezettől függetlenül – de azokkal kapcsolatot tartva – létezik és működik az egykori cserkészek (felnőtt és öregcserkészek) nemzetközi szervezete, a Nemzetközi Cserkész Testvériség (ISGF; International Scout and Guide Fellowship). Azok közössége, akik továbbra is a cserkészeszmék szerint szeretnének élni, de már nem dolgoznak az ifjúsággal. Közösséget ad és támogatni kívánja a cserkészetet. Kb. hetven országban vannak tagjai.

 

További nemzetközi cserkészszervezetek

 

A felsoroltakon kívül még több nemzetközi cserkészszervezet is működik. Egyes szövetségek nemzetiségi alapokon hoztak létre nemzetközi szervezeteket (ilyen a MCSSZF is, itt a magyar nemzetiség az egyik fő szempont). Máshol vallási felekezetek szerint hoztak létre csúcsszerveket, pl. a katolikus cserkészek a International Conference of Catholic Scouts (ICCS) és a International Conference of Catholic Guides (ICCG), a prahoszlávok a International Link of Orthodox Scouts (DESMOS) szervezetek tagjai lehetnek.

 

Nemzetközi cserkészprogramok

 

A dzsemborik

 

A cserkészet megalapítója, Robert Baden­Powell a vitatott eredetű dzsembori (angolos írásmóddal: jamboree) szóval nevezte el az általa kezdeményezett első nagy cserkésztalálkozót, melyet az első világháború után rendeztek meg Londonban. A célja az volt, hogy a különböző népek fiataljai megismerkedjenek és összebarátkozzanak egymással. Ezt az alapgondolatot őrzik és fejlesztik tovább azóta is a világdzsemborik. 

A dzsembori, a cserkész világtalálkozó nekünk, cserkészeknek valami olyasféle nagy esemény, mint az olimpia. Négyévenként rendezik meg, mindig más országban, de az egész világ jelen van ott, az egyes országok pedig versengenek a rendezés jogáért. Minden „versenyző“ szeretne eljutni egyszer oda, de csak keveseknek lehet része benne. Sokféle anyanyelvű, bőrszínű, vallású cserkész gyűlik össze ilyenkor a világ minden tájáról, a világ csaknem minden országából...

 

Rovercserkészek Világtalálkozója – Moot

 

A cserkészet nem csak a gyerekek világa, hanem a roverek, fiatal felnőttek mozgalma is. Ők is keresik egymással a kapcsolatot, ezért szerveznek a roverek részére is a kezdetektől világtalálkozókat, szintén négyévente a világ különböző részén. A program a roverek érdeklődésének és képességeinek megfelelő, és olyan csoportok vesznek részt rajta, melyben össze vannak keverve az egyes nemzetek képviselői.

 

Közép-európai dzsembori, nemzetközi táborok

 

Világtalálkozóra csak négyévente kerül sor, ezért már a kezdetektől szerveznek az egyes régiók saját találkozókat. Így történt ez itt Közép-Európában is. A kezdeti szláv dzsemborikon (1931 - Prága, 1935 - Spala) már más nemzetek is részt vettek, de az újjáalakulások után még jobban felerősödtek ezek a kezdeményezések. Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország cserkészszövetségei szervezik meg ezeket a találkozókat. Fontos szempontjuk, hogy nem csak a WOSM/WAGGGS tagokat hívják meg rá, hanem bekapcsolják a régió többi cserkészszövetségét is.

 

Minden nyáron rengeteg ilyen nemzetközi táborba lehet eljutni, legyen az Európában, Amerikában, vagy akár Ausztráliában. Egy ilyen találkozóra sokkal, de sokkal könnyebb eljutni, mint a dzsemborira, ráadásul sokkal gyakrabban megszervezik, mint a dzsemborit. Neked is csak ajánlani tudom, használd ki a lehetőséget, hogy személyesen ismerkedhess meg más tájak cserkészeivel. Biztos, hogy a legtöbb esetben nem olcsó mulatság, de a szülők biztos segítenek lehetőségeikhez mérten. El kell nekik mondani, hogy gyermeküknek milyen nagy lehetőség ez: A legkülönbözőbb helyzetekben próbálhatja ki és fejlesztheti nyelvtudását.

 

Megismeri a világot, nagyobb áttekintéssel fog rendelkezni, s ezáltal nyíltabbá válik. Mindezek mellett hatalmas élményben lesz része, barátokat szerez, s valószínűleg még mindig kevesebbe fog kerülni, mintha mindezeket másként élné át.

 

JOTA és JOTI

 

Amikor a fiatalok a világ más cserkészeit szeretnének megismerni, különböző nemzetközi rendezvényeken vehetnek rész. Kevesen tudják, hogy évente lehetőségük van több százezer cserkésszel találkozni anélkül, hogy kitennék lábukat szűkebb otthonukból. Elég hozzá egy adóengedélyes rádióamatőr adó-vevő készülék, vagy egy internetre csatlakoztatott számítógép. Az előbbi segítségével a rádiós világdzsemborin, a JOTA-n (World Scout Jamboree On The Air), az utóbbival az internetes világdzsemborin, a JOTI-n (World Scout Jamboree On The Internet) vehetsz részt minden év október harmadik hétvégéjén. Kezdete a helyi idő szerinti péntekről szombatra az éjfél, s befejezése pontosan 48 óra múlva van. Mindkettő a WOSM hivatalos rendezvénye.

 

 

 

A JOTA alkalmával cserkészek keresik egymással a kapcsolatot adóengedélyes rádióamatőr adó-vevő készülékek segítségével, beszélgetnek cserkészélményeikről, az országunkról, szokásainkról, cserkészcsapatunkról, üdvözleteket váltanak és kicserélik egymás címét. Becslések szerint körülbelül félmillió cserkész csatlakozik a rendezvényhez szerte a földkerekségen, olyan vidékeken is, ahol talán még elektromos áram is csak generátorból van, és telefonról vagy internetről legföljebb hallomásból tudnak az emberek Első alkalommal 1958-ban szervezték meg. Sok cserkész pont ezáltal ismerte meg más tájak cserkészetét. Sokszor a találkozó az „éterben“ életreszóló kapcsolatok, barátságok kezdete, és későbbi utazások és közös projektek alapjaivá válnak. Ha neked nincs készüléked, vagy nincs engedélyed kapcsolatok létesítésére, keress a környezetedben egy rádióamatőr klubbot. Biztos találsz tagjai között olyanokat, akik segítenek ebben.
 

Hasonló elgondolással szervezik meg a JOTI-t is, mely nagyon hasonlít a JOTA-ra. Csak itt a cserkészek a kapcsolatot egymással számítógép segítségével tartják. 1997-ben volt az első hivatalos JOTI, s évről évre egyre többen kapcsolódnak be a rendezvénybe. A kapcsolattartásra minden, az internet nyújtotta lehetőséget kihasználhattok: cseveghettek - csetelhettek, speciális e-mail konferenciákon vehettek részt, alkalmi honlapokat készíthettek és látogathattok meg, e-maileket küldhettek egymásnak szövegekkel, zenével, hangokkal, esetleg mozgóképekkel, sőt ha jól fel vagytok szerelve, akkor beszélgethettek is egymással vagy akár videokonferenciát is tarthattok a kontinensek között. A JOTI-ba csapatod internetkapcsolattal rendelkező tagjainak segítségével kapcsolódhattok be, vagy amennyiben megengedik, iskolák, intézmények informatikai termeiben rendezhettek be magatoknak erre a hétvégére egy éjjel-nappal nyitva tartó bázist.

 

Mindkét eseményről az alap információkat már hónapokkal előre felteszik a hivatalos honlapokra: www.scout.org/jota és a www.joti.org a cím. Mindkettőn magyarul is találtok némi információt. A MCSSZ honlapjan is olvashattok informaciokat ezekről a világtalálkozókról: https://www.cserkesz.hu/jota és https://www.cserkesz.hu/joti.

 

Ötlet: Még nagyobb élményt jelent nektek majd ez a világtalálkozó, ha már előre készültök rá. Fontos, hogy a csoportotokban legyen legalább egy-két olyan résztvevő, aki beszél angolul vagy más világnyelven, hogy fordítani tudjon a többieknek. Készítsetek előre egy rövid bemutatkozást csapatotokról, mellyel az éterben vagy a virtuális világban be tudtok mutatkozni. Beszkennelhettek fényképet is rendezvényeitekről, előre feljátszhattok hangüzenetet. Az ötletek tárháza végtelen. A JOTA-n, JOTI-n való részvételetekről ne felejtsétek el informálni a helyi sajtót is (újság, televízió, rádió).