Helyzetelemzés és csapatstratégia 2015-25

2015.03.11 14:02

Az 1406. Szent Miklós Cserkészcsapat stratégiai terve

 

Csapatunkról

2011-ben kezdtük el városunkban cserkészcsapat szervezését. Mivel ötletünk pozitív fogadtatásra talált, 2012 februárjában megtarthattuk első toborzónkat, foglalkozásunkat. Két évig az adonyi 1414. számú Gellért Püspök Cserkész Csapat Rácalmási rajaként tevékenykedtünk. 2013 októberében döntöttünk az önálló csapat megalakításáról, 2014 márciusától pedig megkaptuk engedélyünket, számunkat. Rácalmáson kívül Kulcsról és Dunaújvárosból is szívesen látunk fiatalokat a csapatban.

A cserkész nevelési célok mellett tevékenyen részt veszünk városunk közösségének életében is. Aktívan jelen vagyunk a település rendezvényein, fesztiváljain, önkéntes munkákat vállalunk.

A nyári szünetekben, saját és közreműködésünkkel zajló táborokban, 2012-ben 40, 2013-ban 50, 2014-ben már közel száz gyereknek biztosítottunk felejthetetlen nyaralást. Foglalkozásainkon 10-30 közötti létszámban vesznek részt. 

Büszkék vagyunk a Betlehemes-játékunkra és a Rácalmási Passióban való részvételünkre.

Nem csak a gyerekekből, de szüleikből is jó társaságunk formálódik. Rájuk is számítunk az új Rácalmási Katolikus Kör Egyesület munkájában.

2014

Teljesítettük munkatervünk szinte minden pontját. Megkaptuk csapatszámunkat, sikeresen teljesítettük a vezetőképzések akadályait, munkánkkal jó hírét keltettük a cserkészetnek, nyári táborainkba mindenki eljuthatott. Az általunk szervezett, illetve közreműködésünkkel zajló portyákon, táborokban 760(!) éjszakát töltöttek el a résztvevők, több mint 600 órát teljesítettünk önkéntes munkák során. Aktív részesei voltunk ismét a nagy-sikerű Betlehemesnek és a Passiónak is. Bekapcsolódtunk a Hungarikum-törvényhez kapcsolódó ifjúsági értékőr mozgalomba. Sport, játék, kultúra és hagyományőrzés színesítette foglalkozásainkat.

Táboraink

Pünkösdkor négynapos portyát szerveztünk a „Rókavárban”, ahol 34 cserkészünk mellett, nyílt napunkra szülőket, vendégeket is meghívtunk. Az értékőr mozgalom táborában négyen képviselték csapatunkat. Július elején tartottuk csapattáborunkat a Bakonyban, Jásd mellett a Gaja-patak völgyében. Vezetőképző táborokban öten vettünk részt. Zánkán a „Cserkészen az életre” táborban 58 fős volt a Rácalmási raj. Őszi portyánkon 24-en vettünk részt a Cserhátban.

 

A csapat helyzete:

Kapcsolatrendszer

Nem kielégítő a helyi önkormányzattal és egyházközséggel a kapcsolatunk. Sajnálatosan egyik intézménynél sincsen az ifjúsággal foglalkozó, törődő szakember.

Rk. Egyházközségünk 20 éve gyakorlatilag nem működik, most az ez idő alatt lepusztult ingatlanjait is elveszti. A plébános részéről ifjúságszervező, nevelő tevékenységet és ennek igényét még nem tapasztaltam. A körzeti esperes úrral tartunk jó kapcsolatot.

A családok néhány kivételtől eltekintve nem gyakorolják vallásukat. Hitoktatásra csak a kötelező évfolyamokon van lehetőség a rk. gyerekeknek, az ötöde akkora református közösségnek 90 hittanosa van. A református lelkész 3 éves missziós megbízatása végén jár. Szimpatizál a csapattal, de nem kíván közelebbi kapcsolatot kialakítani.

Az önkormányzatnál vegyes a támogatottságunk. A hatból négy képviselő elvileg támogatónk. Polgármesterünk megnyilvánulásai negatívak a város egyetlen ifjúsági szervezetével szemben.

A helyi iskola saját projektjeiben érdekelt, a pedagógusok nem mutatnak érdeklődést a cserkészet iránt. Az igazgató kedveli a cserkészetet, fenntartó egyesületünk alapításához nevét adta.

Humán erőforrások

~30 fő feletti aktív tagunk van, az „alkalmi” cserkészekkel negyven körüli a létszámunk. Négy őrsvezetőnk végzett a BÖK-ben. Ketten kollégisták, egy pedig 200km-re lakik, de minden fontos eseményen velünk tud lenni. Csapatparancsnok segédtiszti képesítést szerez.

Fiataljaink többsége csonka családban, vagy nevelőszülőnél él. Több sajátos nevelési igényű gyereket integráltunk. 7-17 éves korosztályt öleli fel csapatunk. 17-37év között lyukas a társaság. Sokan öregszenek bele a kósza korosztályba rövid és nem tökéletes cserkészmúlt után.

Jó személyes kapcsolatok szülőkkel, tanárokkal, támogatókkal és a helyi közélet szereplőivel.

Eszközállomány

Csapatotthonunk nincs. Igényünket a helyi lepusztult tűzoltószertárra elutasították. A tábori felszerelések gyűjtését sikeresen megkezdtük, de még az elején járunk.

Kommunikáció

A településen kedvező a csapat megítélése munkáink, táboraink és kommunikációnk következtében. Rendszeresen megjelennek cikkek a helyi és környékbeli újságokban, folyamatosan frissítjük facebook csoportunkat, weboldalt tartunk fenn, havi 1-2 alkalommal hírlevelet küldünk.

Cserkészélet, cserkészkapcsolatok

Elvégzett munkánkról az utóbbi időkig nem kaptam visszajelzést. A csapatalapításhoz gyakorlatilag csak mentor csapatunktól kaptunk támogatást két csapattábor és egy próbáztatás erejéig.

Programjaink 90%-a csapatprogram, 10%-a őrsi jellegű. Portyáinkon, táborban élnek leginkább őrseink

A IV. cserkészkerülethez tartozunk… A közeljövőben olyan feladatai lesznek a kerületnek, amelyeket a vezetőség szűk köre nem tud magában megoldani, ezért talán ismét életjelenségeket fog produkálni. Kapcsolataink bővítésére törekszünk.

 

Pénzügyi források

-          Szülők, szponzorok befizetései, szolgáltatásai

-          Cserkészbál

-          Önkormányzati támogatás

Rácalmási Katolikus Kör Egyesület néven bejegyzés előtt áll jövőbeni támogató szervezetünk.

„Közvélemény kutatás”

Személyes beszélgetések és kérdőív segítségével határoztuk meg a csapat jövőképét.

 

Jövőkép

A. 4-5 év múlva

B. 8-10 év múlva

Kapcsolatrendszer

A.      Az önkormányzat összetételében nem várható változás. Lobbizással, folyamatos jelenléttel, projektekkel, jó kommunikációval kell bombázni a hivatalt és a testületet. A fenntartó egyesületen keresztül kell támogatásokat igényelni, miután bejegyzik azt. El kell érni, hogy az önkormányzat kivételesen jó anyagi helyzete, a város igen aktív civil szervezeteinek is bővebb támogatást hozzon!

Mind a katolikus, mind a református egyházközség vezető nélkül maradhat, nyugdíjazás, illetve lejárt megbízatás miatt. Mivel a papi hivatás hiányszakma, csak reménykedni tudunk, hogy jó pásztorokat kapnak a közösségek és nem a teljes eltűnés vár a rájuk.

A következő években csapatunk növekedésének lehetősége az iskolán belüli toborzás. Meg kell győzni legalább néhány pedagógust, hogy a szülők és a diákok érdeklődését segítsen felkelteni a cserkészet iránt.

 

B.      A következő önkormányzati ciklusban remélhetőleg jobban előtérbe kerülnek az emberi és közösségi értékek a mostani infrastruktúra központú szemlélettel szemben. A katolikus egyházközség és az önkormányzat viszonya kihat a cserkészet és az önkormányzat kapcsolatára is, remélhetőleg évek multán már pozitív előjellel. Hosszabbtávon számítunk a vallási közösségekre támogatóként és utánpótlás bázisként.

Szeretnénk annyira megerősödni, hogy a vallásos közösségek életében fontos szerepet tudjunk vállalni, nevelő, szervező és karitatív tevékenységünkkel.

Humán erőforrások

A.      Őrsi rendszerünk megerősítését felnőtt patrónusok segítségével látjuk megoldhatónak. Fontos, hogy további képzett vezetőink legyenek. Következő félévtől indul külön program és képzés vezetőknek és vezetőjelölteknek, patrónusoknak csapaton belül. Az időszak végére képzett, motivált vezetői gárdával kell, rendelkezzünk (10-12 őrsvezető, 2-3 segédtiszt, 1 tiszt). 40-50 fős csapatlétszám reális célkitűzés.

B.      Folyamatos növekedés szakasza. Célunk 80-100 fős csapatlétszám, folyamatos jelenlét a vezetőképzőkben. Csapatvezetés átadása a fiatal generációnak. Képviselet a kerület, illetve a szövetség vezetésében, vezetőképzőkben.

Csapaton kívüli –jelenleg is kivalló- személyes kapcsolatrendszer ápolása, bővítése. A csapathoz közel álló felnőttek igénylik a közös programokat pl.: bál, családi nap, túra, önkéntes munka, betlehemes & Passió.

Eszközállomány

     A-B. Csapatotthon létrehozása, berendezése. Közösségi sátrak vásárlása. Tábori felszerelések beszerzése. Képzési és toborzási eszköztár fejlesztése.

Kommunikáció

A.      Csapaton belüli információs csatornák szűkítése. Jelenlegi aktív kifelé történő kommunikáció fenntartása.

B.      Professzionális weboldal létrehozása. Alkalmanként nyomtatott csapatkiadvány megjelentetése.

Cserkészélet, cserkészkapcsolatok

A.      Kerületi cserkészélet beindításában való részvétel. Közös táborozások más, kisebb csapatokkal. Cserkészprogramokon való részvétel.

B.      Mezőföldi cserkészkörzet létrehozása. A kistérségen belül újabb csapat(ok), raj(ok) szervezése, támogatása. Kerületi szintű program szervezése, lebonyolítása.

Pénzügyi források

 Forrásaink bázisának bejegyzés előtt álló egyesületünket szánjuk. Ezen keresztül kívánunk pályázati forrásokat elérni, szja.1 %-t gyűjteni. Jogi személyiség közvetlenül igényelhet támogatásokat, bevételéről bizonylatot tud kiállítani, jövedelemszerző tevékenységet folytathat.

Legfontosabb segítőink továbbra is a szülők és a helyi vállalkozások.

Helyi közösségekkel közös projektek. (önkéntes munkák, táborok, zarándoklatok, túrák, fesztiválok, stb.)

Számunkra az ideális csapat 80-100 taggal, képzett vezetőkkel bír. Rendelkezik a működéséhez szükséges eszköz- és felszerelés-állománnyal, cserkészotthonnal. Kiválóak a kapcsolatai az önkormányzattal, az egyházközségekkel, az iskolával és a helyi civil szervezetekkel. Gyerekek, szülők, barátaink egy nagy közös családot alkotnak. Cserkészkapcsolataink, szerteágazóak. Bevételeink, pénzügyi forrásaink több lábon állnak. Csapatunk, egyesületünk a Rácalmás és Kulcs települések mértékadó, közösségépítő, értékteremtő és értékőrző tényezője.

Összeállította: Blau Sándor cspk.

Elfogadva: 2015. január 10.